Ritratto di Federico.Marini@uniroma1.it

Le lezioni di Chimica Analitica II con Lab (canale 2) avranno inizio il 27 settembre 2021 e si terranno in Aula II del NEC (Edificio Caglioti, CU032) con il seguente orario: 

Lunedì 8:00-10:00. Le lezioni saranno accessibili anche attraverso la piattaforma Hangout Meet di Google al seguente indirizzo: https://meet.google.com/zre-vrmi-iqg.

 

Le esperienze di laboratorio si svolgeranno presso il Laboratorio di Quantitativa, sito al piano terra del VEC (Edificio Cannizzaro, CU014) nei giorni di lunedì e martedì (14:30-19:00). 

 

 

Gli studenti possono passare in qualsiasi momento abbiano bisogno di chiarimenti, spiegazioni o altro, a meno che non coincida con l'orario di altre lezioni o eventuali altri impegni accademici.

Il Prof. Marini ha conseguito la laurea in Chimica (2000) ed il dottorato di ricerca in Scienze Chimiche (2004) presso l'Università La Sapienza di Roma. Attualmente è professore associato (SSD CHIM/01- Chimica Analitica) e titolare degli insegnamenti di Chimica Analitica II (M/Z) e Chemiometria presso l'Università La Sapienza di Roma. Nel 2006 gli è stato assegnato il premio Giovane Ricercatore dalla Società chimica italiana (Divisione di Chimica Analitica) e nel 2012 ha vinto l'Elsevier Chemometrics and Intelligent Laboratory Systems Award "per il suo contributo allo sviluppo della chemiometria". È stato Marie Curie fellow presso il National Institute of Chemistry (Lubiana, Slovenia) e ricercatore in visita in varie università (Copenaghen, Stellenbosch, Slesia, Lille). La sua attività di ricerca si concentra su tutti gli aspetti della chemiometria, che vanno dall'applicazione dei metodi esistenti ai problemi del mondo reale in diversi campi alla progettazione e sviluppo di nuovi algoritmi. È autore di oltre 170 articoli su riviste internazionali e nel 2013 ha curato ed è stato co-autore del libro Chemometrics in food chemistry (Elsevier). È membro dei comitati editoriali di Chemometrics and Intelligent Laboratory Systems, Analytica Chimica Acta, Journal of Chemometrics, Journal of NIR Spectroscopy, Journal of Spectral Imaging, Applied Science e ricopre il ruolo di Associate Editor per la Chemiometria nell'Encyclopedia of Analytical Chemistry di Wiley. È stato coordinatore del gruppo divisionale di chemiometria della Società chimica italiana ed è attualmente coordinatore del gruppo di studio di chemiometria dell'EUCheMS (Divisione di Chimica Analitica).

Insegnamento Codice Anno Corso - Frequentare
CHEMIOMETRIA 1020445 2021/2022 Chimica Analitica
CHIMICA ANALITICA II CON LABORATORIO 1022303 2021/2022 Scienze Chimiche
CHIMICA ANALITICA II CON LABORATORIO 1022303 2020/2021 Scienze Chimiche
CHEMIOMETRIA 1020445 2020/2021 Chimica Analitica
CHEMIOMETRIA 1020445 2019/2020 Chimica Analitica
CHIMICA ANALITICA II CON LABORATORIO 1022303 2019/2020 Chimica
CHIMICA ANALITICA II CON LABORATORIO 1022303 2018/2019 Chimica
CHEMIOMETRIA 1020445 2018/2019 Chimica Analitica
CHIMICA ANALITICA II CON LABORATORIO 1022303 2017/2018 Chimica
CHEMIOMETRIA 1020445 2017/2018 Chimica Analitica
CHIMICA ANALITICA II CON LABORATORIO 1022303 2016/2017 Chimica
CHEMIOMETRIA 1020445 2016/2017 Chimica Analitica
Titolo Rivista Anno
Sequential fusion of information from two portable spectrometers for improved prediction of moisture and soluble solids content in pear fruit TALANTA 2021
Improved prediction of fuel properties with near-infrared spectroscopy using a complementary sequential fusion of scatter correction techniques TALANTA 2021
Hierarchical classification pathway for white maize, defect and foreign material classification using spectral imaging MICROCHEMICAL JOURNAL 2021
Effects of thermal treatments on durum wheat pasta flavour during production process: A modelling approach to provide added-value to pasta dried at low temperatures TALANTA 2021
Insulin resistance, oxidative stress and mitochondrial defects in Ts65dn mice brain: a harmful synergistic path in down syndrome FREE RADICAL BIOLOGY & MEDICINE 2021
Authentication of rice (Oryza sativa l.) using near infrared spectroscopy combined with different chemometric classification strategies APPLIED SCIENCES 2021
Phytocannabinomics: Untargeted metabolomics as a tool for cannabis chemovar differentiation TALANTA 2021
Sequential data fusion techniques for the authentication of the P.G.I. senise (“crusco”) bell pepper APPLIED SCIENCES 2021
Recent trends in multi-block data analysis in chemometrics for multi-source data integration TRAC. TRENDS IN ANALYTICAL CHEMISTRY 2021
Application of ANOVA-simultaneous component analysis to quantify and characterise effects of age, temperature, syrup adulteration and irradiation on near-infrared (NIR) spectral data of honey SPECTROCHIMICA ACTA. PART A, MOLECULAR AND BIOMOLECULAR SPECTROSCOPY 2021
Coupling high-resolution mass spectrometry and chemometrics for the structural characterization of anabolic-androgenic steroids and the early detection of unknown designer structures TALANTA 2021
Prospective evaluation of urinary steroids and prostate carcinoma-induced deviation: preliminary results MINERVA UROLOGY AND NEPHROLOGY 2021
SO‐CovSel: a novel method for variable selection in a multiblock framework JOURNAL OF CHEMOMETRICS 2020
Unsupervised exploration of hyperspectral and multispectral images 2020
Multi-block classification of Italian semolina based on Near Infrared Spectroscopy (NIR) analysis and alveographic indices FOOD CHEMISTRY 2020
Authentication of P.G.I. Gragnano pasta by near infrared (NIR) spectroscopy and chemometrics MICROCHEMICAL JOURNAL 2020
The “Metabolic biomarkers of frailty in older people with type 2 diabetes mellitus” (MetaboFrail) study. Rationale, design and methods EXPERIMENTAL GERONTOLOGY 2020
Gut microbial, inflammatory and metabolic signatures in older people with physical frailty and sarcopenia: results from the BIOSPHERE study NUTRIENTS 2020
Geographical discrimination of red garlic (Allium sativum L.) using fast and non-invasive Attenuated Total Reflectance-Fourier Transformed Infrared (ATR-FTIR) spectroscopy combined with chemometrics JOURNAL OF FOOD COMPOSITION AND ANALYSIS 2020
Reduction of repeatability error for analysis of variance-Simultaneous Component Analysis (REP-ASCA): application to NIR spectroscopy on coffee sample ANALYTICA CHIMICA ACTA 2020
Dipartimento
CHIMICA
SSD

CHIM/01